Balatonlelle

Balatonlelle a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik. Vasúton a Székesfehérvár–Gyékényes vonalon, személygépkocsival és busszal az M7-es autópályán, illetve a 7-es főút és a 67-es főúton érhető el.

Balatonlelle Somogy megye kis városa, de a mellette lévő másik két kisvárossal (Balatonboglár, Fonyód) együtt komoly idegenforgalmi vonzerő.

Balatonlelle az egyik legismertebb kirándulóhelye a Balaton déli partjának. A városközpontban sétáló utcák találhatók. Számtalan vendéglő, bár és disco várja a vendégeket. A boltok az éjszaka közepéig nyitva vannak, lehetöséget nyújtva az esti-éjszakai vásárlásoknak. Balatonlelle mediterrán hangulatú központja gyönyörű szökőkútjával a Szt. István tér. Itt nyár esténként gyakran tartanak előadásokat, rendezvényeket, mint például a Júliálist és a Lellei Borhét Fesztivált. A térről a móló felé is vezet egy sétány, ahol a csodálatos naplementéket lehet megcsodálni. Napközben pedig innen lehet hajókirándulásokra indulni.


A város története:

A terület 1211-ben került a Tihanyi apátság tulajdonába. Első írásos említése 1229-ből származik, Lela néven. 1550-ben jutott török kézre a település. Az ezt követő időszakban alaposan megcsappant a lakosság száma: 1580-ban mindössze 8 családot találtak a török adóösszeírók.

A 18. században a Majtényi család, majd a Szalay család birtoka volt. Az iskolai oktatás 1720-ban kezdődött Lellén. Az1778. évi Can. Vis. Megjegyzéséből tudjuk, hogy az első iskolaépület leégett. Az1848-as esztendő kiemelt helytörténeti jelentőségű eseménye volt a mezővárosi rang megszerzése. 1864 óta a neve Balatonlelle. 1882-ben magasabb besorolást érdemelt ki Lelle: kisközségként körjegyzőségi székhellyé lépett elő. (Boglár, Faluszemes és Őszöd tartoztak hozzá.)

Hosszú évtizedek után, 1895-ben építették meg a 2 tantermes iskolát, majd a kommün alatt 3 tantermessé bővítették. Itt folyt a tanítás 1938-ig, amíg a község a jelenleg is meglévő emeletes iskolát fel nem építette. 1941-42-ben megkezdődött a 8 osztályos népiskola kialakítása. Lelle számára a háború utáni évek gyors elismerést hoztak: 1921-ben nagyközségi besorolásnak örvendtek lakói. 1978-ban Balatonboglárral Boglárlelle néven egyesült.

1986 óta város, 1991-ben a két település különvált, de mindkét település megtartotta a városi rangját.


Balatonlellei nevezetességek:

Napfény strand és élményfürdő: A Napfény strand és élményfürdő a település egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. A strandon 2008-ban homokos partszakaszt alakítottak ki a tó medréből kikotort homokból, mely tengerparti hangulatot idéz és a kisgyermekes családok paradicsomává vált már az átadás évében. Emellett itt található az élményfürdő is, ahol jelenleg három medence, valamint egy szaunaház működik.

A gyermek- és felnőtt élmény medencék gyönyörű, mozaik kővel burkolt medencéi élményelemeket is tartalmaznak. Csúszdával, pezsgőfürdővel, nyakzuhannyal, masszázsfallal felszereltek.

Szent István tér: A strandok nyújtotta kikapcsolódás után érdemes felkeresni Balatonlelle mediterrán hangulatú központját a Szent István teret és a hozzá csatlakozó sétálóutcát, ahol esténként több ezer ember gyűlik össze. E térből indul a platánfákkal szegélyezett Moló sétány is, melyen át egészen a Balaton partig sétálhatunk. 

Kishegy: A lellei határ kiemelkedő, észak-déli irányba húzódó, magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 m-es magasságot.

Kiváló szőlőtermő terület, a messze híres lellei borok alapanyagai teremnek itt.

Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő, s ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörkodhet.

Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását.


LELA Apartment & Residence
tel. +36 30 535 7622
zsuzsa@lela.hu
Ugrás az oldal tetejére